Bahan-Bahan
300 gm Daging Lembu (dihiris nipis)
½ sudu kecil Serbuk Lada Hitam
1 sudu kecil Serbuk Kari Daging
1.5 cm Halia (dikisar)
3 ulas Bawang Putih (dikisar)
1 sudu besar Tomato Puri
1 sudu besar Kicap Pekat
1 cawan Air
2 biji Kentang (dipotong baji & digoreng)
1 biji Bawang Besar (dipotong baji)
2 tangkai Daun Ketumbar (dihiris)
1 cawan Kacang Peas
Garam Secukup Rasa
2 sudu besar Minyak
Cara Penyediaan:
- Perapkan daging bersama serbuk lada hitam, serbuk kari daging, halia, bawang putih, tomato puri dan kicap. Perapkan selama 30 minit.
- Panaskan minyak dan tumiskan daging hingga naik baunya. Masukkan air dan kacau hingga daging empuk.
- Setelah daging empuk, masukkan daun ketumbar dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan juga kentang, kacang peas dan bawang besar.
- Kacau sebentar dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment