Wednesday, 10 August 2011

Daging Stik


Bahan-Bahan

300 gm Daging Lembu (dihiris nipis)
½ sudu kecil Serbuk Lada Hitam
1 sudu kecil Serbuk Kari Daging
1.5 cm Halia (dikisar)
3 ulas Bawang Putih (dikisar)
1 sudu besar Tomato Puri
1 sudu besar Kicap Pekat
1 cawan Air
2 biji Kentang (dipotong baji & digoreng)
1 biji Bawang Besar (dipotong baji)
2 tangkai Daun Ketumbar (dihiris)
1 cawan Kacang Peas
Garam Secukup Rasa
2 sudu besar Minyak

Cara Penyediaan:
  1. Perapkan daging bersama serbuk lada hitam, serbuk kari daging, halia, bawang putih, tomato puri dan kicap. Perapkan selama 30 minit.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan daging hingga naik baunya. Masukkan air dan kacau hingga daging empuk. 
  3. Setelah daging empuk, masukkan daun ketumbar dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan juga kentang, kacang peas dan bawang besar. 
  4. Kacau sebentar dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment