Friday, 12 August 2011

Ayam Masak Percik


Bahan-Bahan

600 gram ayam (dipotong kecil)

Bahan (A)

4 ulas Bawang Putih (ditumbuk halus)
2 biji Bawang Merah (ditumbuk Halus)
2.5 cm Halia (ditumbuk halus)
2 sudu teh Serbuk Lada Hitam
2 sudu teh Serbuk Lada Putih
3 sudu besar Pes Cili
1½ sudu besar Kicap Ikan/Sotong
2 sudu teh Serbuk Perasa
1 sudu besar Air Perahan Limau Nipis

Bahan (B)
9 sudu besar Santan Pekat (3 sudu ditambah dengan air)
2 batang Cili Merah/Hijau (dihiris)
1 biji Kentang (dipotong baji dan digoreng separuh masak)
2 sudu besar Minyak Masak
1 cawan Air
Garam Secukup Rasa
Gula Secukup Rasa

Cara Penyediaan:
  1. Perapkan ayam dengan bahan-bahan (A). 
  2. Tutup bekas perapan dan masukkan ke dalam peti sejuk (freezer) selama 15 minit. 
  3. Panaskan minyak. Tumiskan ayam yang telah diperap. Kemudian masukkan air. Kacau ayam sehingga sebati.
  4. Masukkan 6 sudu besar santan pekat. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan 3 sudu besar santan yang dicampur air ke dalam masakan.
  5. \Masukkan garam dan gula secukupnya. Kacau rata.
  6. Masak ayam sehingga kuahnya hampir kering. Masukkan kentang dan cili. Kacau rata.
  7. Hidangkan dengan segera.

No comments:

Post a Comment