Bahan-Bahan
600 gram Daging Lembu (dihiris nipis)
Bahan (A)
4 ulas Bawang Putih (ditumbuk)
2 biji Bawang Merah (ditumbuk)
2 cm Halia (ditumbuk)
2 sudu teh Serbuk Lada Hitam
2 sudu teh Serbuk Lada Putih
1½ sudu besar Air Perahan Limau Nipis
2 sudu teh Serbuk Perasa
1½ sudu besar Kicap Pekat
Bahan (B)
2 sudu besar Minyak Masak
1 biji Kentang (dipotong baji dan digoreng separuh masak)
1 biji Bawang Kuning (dihiris)
Garam dan Gula Secukup Rasa
Cara Penyediaan:
- Perapkan daging lembu dengan bahan-bahan (A).
- Tutup bekas perapan dan masukkan ke dalam peti sejuk (freezer) selama 15 minit.
- Panaskan minyak. Tumiskan daging lembu yang telah diperap. Kemudian masukkan air. Kacau daging lembu sehingga sebati.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masak daging sehingga kuah hampir kering. Kemudian masukkan kentang dan bawang. Kacau rata.
- Hidangkan dengan segera.
No comments:
Post a Comment