Friday, 12 August 2011

Daging Masak Hitam


Bahan-Bahan

600 gram Daging Lembu (dihiris nipis)

Bahan (A)

4 ulas Bawang Putih (ditumbuk)
2 biji Bawang Merah (ditumbuk)
2 cm Halia (ditumbuk)
2 sudu teh Serbuk Lada Hitam
2 sudu teh Serbuk Lada Putih
1½ sudu besar Air Perahan Limau Nipis
2 sudu teh Serbuk Perasa
1½ sudu besar Kicap Pekat

Bahan (B)

2 sudu besar Minyak Masak
1 biji Kentang (dipotong baji dan digoreng separuh masak)
1 biji Bawang Kuning (dihiris)
Garam dan Gula Secukup Rasa

Cara Penyediaan:
  1. Perapkan daging lembu dengan bahan-bahan (A). 
  2. Tutup bekas perapan dan masukkan ke dalam peti sejuk (freezer) selama 15 minit. 
  3. Panaskan minyak. Tumiskan daging lembu yang telah diperap. Kemudian masukkan air. Kacau daging lembu sehingga sebati. 
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 
  5. Masak daging sehingga kuah hampir kering. Kemudian masukkan kentang dan bawang. Kacau rata. 
  6. Hidangkan dengan segera.

No comments:

Post a Comment